Mangoldový salát s mandlemi
Mangold nepatří mezi běžnou zeleninu našich zahrádek. Stojí však za to jej vyzkoušet. Jeho chutné listy i stonky plné vitamínů mají mnohostranné využití ve studené i teplé kuchyni.
-
35min
25min příprava
10min vaření
-
252 kJ / 60 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny1g
sacharidy3g
tuky5g
Ingredience na
- 350 g
listů mangoldu
- 1.5 l
vody
- 4 špetky
soli
- vaření mangoldu
- 1 ks
červené papriky
- 2 ks
rajčat
- 1 ks
šalotky
- 2 stroužky
česneku
- 2 špetky
koření pěti vůní
- 1 špetka
chilli vloček
- 2 lžíce
citronové šťávy
- 80 ml
olivového oleje
- 0.5 hrnku
plátků mandlí
- 2 špetky
soli
Postup přípravy
- Do hrnce s vařící osolenou vodou nasypte listy mangoldu a vařte je 3-4 minuty, aby se nerozvařily a zůstaly křehké. Pak mangold sceďte, přelijte studenou vodou a nechte dobře okapat.
- Okapané listy nakrájejte ne větší kousky a nasypte je do misky.
- Přidejte na proužky nakrájenou papriku, jemně nakrájenou šalotku, nakrájená rajčata a na plátky nakrájený česnek.
- Do malého rendlíku dejte olej, koření, citronovou šťávu, chilli vločky a vše zahřejte-jen aby se koření rozpustilo a spojilo s olejem.
- Vychladlým, ochuceným olejem pokapejte zeleninu v misce, posypte ji mandlemi a lehce promíchejte.