Kuřecí prsíčka s hráškem a zapečenými brambory
Hrášek se svou sytě zelenou barvou, nasládlou chutí a křupavostí osvěží každý pokrm.
-
2h a 15min
45min příprava
1h a 30min vaření
-
605 kJ / 144 kcal
energetická hodnota na 100g
Nutriční informace na 100 gramů:
bílkoviny8g
sacharidy7g
tuky9g
Ingredience na
- 500 g
kuřecích prsou
- 2 porce
- 1 lžička
soli
- 5 špetek
mletého bílého pepře
- 100 ml
olivového oleje
- 4 lžíce
másla
- 2 snítky
čerstvého tymiánu
- 500 g
brambor
- 250 ml
12% smetany
- 4 lžíce
strouhaného sýra
- 0.5 hrnku
zelené petrželky
- nakrájené
- 2 stroužky
česneku
- 2 ks
menší cibule
- 150 g
mraženého nebo čerstvého hrášku
- 1 hrst
čerstvého baby špenátu
- Na vymazání
- 1 lžíce
másla
Postup přípravy
- Maso dejte do malé misky, osolte ho, opepřete, posypte lístečky tymiánu, pokapejte olejem a nechte v chladu 2 hodiny marinovat.
- 4 malé zapékací misky (kokotky) o průměru přibližně 7-10 cm vymažte máslem.
- Smetanu osolte, opepřete, přidejte petrželku a promíchejte.
- Cibuli nakrájejte na plátky a nechte ji zesklovatět spolu s nakrájeným česnekem v pánvi se 2 lžícemi rozehřátého oleje.
- Oloupané brambory nahrubo nastrouhejte (brambory vymačkejte a přebytečnou vodu slijte).
- Do připravených misek dejte vrstvu brambor, vrstvu cibule, vrstvu brambor a vše zalijte připravenou smetanou. Vrstvěte vše tak, aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5 cm místa.
- Misky přikryjte alobalem, dejte je do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35-45 minut.
- Sundejte z misek alobal, povrch brambor posypte strouhaným sýrem a dejte ještě na 5 minut do trouby.
- Kuřecí prsa opečte zvolna na oleji se 2 lžícemi másla doměkka.
- V jiné pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a lžíci oleje, přisypte hrášek a 5 minut míchejte.
- Přidejte špenát, osolte a 5 minut míchejte.
- Měkká kuřecí prsa nakrájejte na plátky a podávejte se zapečenými bramborami, hráškem a špenátem.