Prostreno.cz

Zdravotní rizika vepřové maso na grilu

Vepřové maso je nejvíce konzumované maso na světě, které tvoří přibližně 38 procent celosvětové produkce masa. Bez ohledu na to, jak moc je oblíbené, i vy kvůli němu můžete přijít třeba k červům!

Vepřové maso je zvlášť populární ve východní a jihovýchodní Asii, Evropě, subsaharské Africe, Severní Americe, Jižní Americe a Oceánii. Mnozí na něj nedají dopustit, o čemž svědčí prodeje všemožných vepřových produktů určených nejen na gril. Prasata přitom nepatří k nejčistším tvorům naší planety.

Považují se za odpadkové koše, respektive likvidátory odpadu farem. Často konzumují cokoli od hmyzu a zbytků, které najdou okolo sebe. Často nepohrdnou ani vlastními výkaly, stejně jako mrtvými mladými. I proto se konzumace vepřového masa nedoporučuje příliš často. A tohle jsou komplexní důvody.

Problémový trávicí systém

Existují příčiny, proč je maso prasete více nasycené toxiny. První důvod má co do činění s trávicím systémem prasete. Jak již bylo uvedeno, prase tráví vše, a to poměrně rychle – zhruba 4 hodiny. (Krávě trvá 24 hodin, než potrava projde trávicím traktem.) Během trávicího procesu se zvířata (včetně lidí) zbaví přebytečných toxinů a dalších složek stravy, které by mohly být pro zdraví nebezpečné. Vzhledem k tomu, že prasečí zažívací systém pracuje spíše jako sprinter, v zásadě mnoho z těchto toxinů zůstává v systému zvířete.

Prase má také velmi málo funkčních potních žláz, které organismus používá k vyloučení toxinů. I k tomuto faktoru je tedy nutné přihlédnout. Když konzumujete vepřové maso, konzumujte i nežádoucí látky. Ve skutečnosti bychom měli dělat vše, co je v našich silách, abychom odstranili a omezili expozici toxinu.

Zvýšené riziko rakoviny ze slaniny a jiného zpracovaného vepřového masa

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zpracované maso, jako je šunka, slanina a klobása, způsobuje rakovinu. Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny skutečně klasifikuje zpracované maso jako karcinogen. Vědci zjistili, že konzumace 50 gramů zpracovaného masa denně zvyšuje vaše riziko kolorektálního karcinomu o velmi významných 18 procent.

Parazité

Věděli jste, že prasata nesou různé druhy parazitů v těle a mase? Některé z těchto parazitů je obtížné zabít i při vaření. Jedním z největších problémů při konzumaci vepřového masa je trichinóza nebo trichinelóza. Jedná se o infekci, kterou lidé dostanou z nakaženého nebo tepelně neupraveného vepřového masa, které obsahuje larvy trichinelového červu. (V některých zemích a kulturách lidé skutečně konzumují vepřové maso syrové.)

Přibližně týden po konzumaci infikovaného vepřového masa škůdci v těle produkují larvy, které vstupují do krevního oběhu a nakonec se dostávají do svalů nebo jiných tkání. Jakmile dojde k tkáňové invazi, objeví se bolest hlavy, vysoká horečka, obecná slabost, bolest svalů, růžové oko (konjunktivitida), citlivost na světlo, opuchnutí víček nebo obličeje. Tak co, ještě máte chuť?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat